Nyheter
06 feb 2021

Klara Lindberg sätter ord på nya Combine

Få har missat att Combine genomgår en omvandling mot att bli Sveriges modernaste lösning för socialtjänsten. För att göra övergången till nya gränssnitt, ramverk och moduler smidig för användarna är kommunikationen en avgörande del. Pulsen Omsorgs tekniska skribent Klara Lindberg förvandlar tekniska termer till lättsmält text och film.

Pulsen Omsorgs lösning Combine transformeras nu i ett av Västsveriges största utvecklingsprojekt. Målet är att skapa effektiv digital välfärd i ett mer användarvänligt system. För att övergången ska ske smidigt till de nya delarna av lösningen är kommunikationen med användarna a och o. Där fyller Klara Lindberg, teknisk skribent, en viktig funktion. Hon förvandlar tekniska termer och långa specifikationer till relevant, lättförståelig information. Genom text och filmklipp guidar hon användarna genom de förändringar som sker under resan mot Sveriges modernaste lösning för socialtjänsten.

– Jag är som en tolk mellan det tekniska språket och det språk som vanliga människor förstår. En typisk arbetsdag sitter jag och skriver och redigerar texter. Jag sållar bland all information från våra utvecklare, lyssnar på kravspecifikationer från produktägarna och försöker omvandla det till enkel, relevant information som är till nytta för användarna, berättar Klara Lindberg.

– Det viktigaste i min roll är att ha ett tydligt användarperspektiv och fundera på vad de kan tänkas behöva ha hjälp med. Jag tänker också på vilken situation användaren befinner sig i när hen ska ta del av informationen. Oavsett var är det min uppgift att se till att det finns lättillgänglig information om förändringens funktionalitet och hur den påverkar användaren.

Den pågående transformationen av Combine innebär att användarnas arbetsprocesser förenklas, menar Klara.

– Det är en enorm skillnad mellan det befintliga och nya systemet. Det är helt enkelt lite mer anpassat för vår tid, sakerna fungerar som man tror att de ska göra. Det är ett stort lyft både utseendemässigt och funktionsmässigt. De nya delarna följer en arbetsprocess på ett naturligt sätt, och användaren behöver inte hoppa fram och tillbaka i systemet.

Kommunikation genom flera kanaler

Pulsen Omsorg har en kontinuerlig dialog med sina användare genom bland annat verksamhetskonsulter och kundansvariga. Bolaget kommunicerar också nyheter i Combine via webbinarier och användarträffar.

Användarna är ju med oss hela vägen på den här resan. De har gett oss input på vilka förändringar de vill se och hittills har vi fått bra feedback på det vi släppt. Vi ser också en vinning i att kommunicera med användarna genom flera kanaler, eftersom alla tar till sig information på olika sätt.

Jag har börjat jobba med film, vilket har fått jättebra respons. Pulsen Omsorg har jobbat med e-learning och filmguider tidigare, och sedan jag kom in i bolaget finns mer tid och möjlighet till filmproduktioner. Kommande release är ett bra exempel på när det kan vara väldigt värdefullt med filmer. I releasen görs en stor förändring i systemet med nytt gränssnitt och ramverk, och då kan jag visa och förklara hur saker fungerar genom korta filmer.

Tjänsten som teknisk skribent är relativt ny på Pulsen Omsorg, och Klara Lindberg kom direkt in i bolaget från språkkonsultprogrammet på Göteborgs Universitet.

Utbildningen gick ut på att omvandla invecklat språk till lättförståeligt, vilket är precis vad jag jobbar med nu. Det är verkligen en ynnest att få arbeta med något så kul som kommunikation. Oavsett vilken kanal man använder är det jätteroligt att få göra skillnad för våra användare, säger Klara avslutningsvis.